Hart-, vaat- en thoraxheelkunde

Raadplegingen

Wenst u online een afspraak te maken met een specialist? Scroll naar beneden tot "Ons team" en klik op de specialist van uw keuze.

De dienst hart-, vaat- en thoraxheelkunde van de Iris Ziekenhuizen Zuid behandelt patiënten met vaatziekten (bloedvaten zoals aders en slagaders) en aandoeningen van de borstwand, inclusief de inwendige organen.

Ons team begeleidt u vanaf de diagnose, voert indien nodig de operatie uit en verzekert de postoperatieve opvolging. Wij zorgen ervoor dat u goed geïnformeerd bent over de procedure die voor de betreffende ziekte vereist is. Onze dienst maakt er een erezaak van om een optimale communicatie met de huisartsen te ontwikkelen. Zij ontvangen tijdig de onderzoeksverslagen van patiënten om een doeltreffende opvolging van uw tenlasteneming te garanderen.

Hart- en vaatchirurgie 

Wij behandelen diverse aandoeningen zoals:

 • Perifeer arterieel vaatlijden
 • Vernauwing van de halsslagader
 • Abdominaal aorta aneurysma
 • Spataders en veneuze insufficiëntie
 • Lymfatische insufficiëntie
 • Flebitis en veneuze trombose 

Onze vaatchirurgen plaatsen ook arterioveneuze fistels en hemodialysekatheters.

Ze plaatsen eveneens hartstimulatoren (pacemakers), in samenwerking met de cardiologen. 

Onze aanpak 

Onze specialisten stellen een diagnose op basis van specifieke testen zoals een Doppler-echografie. In sommige gevallen kan de diagnose worden verscherpt met aanvullende technieken zoals angio-CT (CT-scan) of angio-MRI.

Vervolgens stellen zij de meest geschikte behandeling voor in functie van de pathologie, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan de minst invasieve weg wanneer die is aangewezen.

Bij arteriële chirurgie wordt de voorkeur gegeven aan de endovasculaire weg om de bloedcirculatie te herstellen, eventueel met behulp van stents of endoprothesen in het geval van aneurysma's.

Bij veneuze chirurgie worden zowel traditionele technieken, zoals stripping, als  minimaal invasieve technieken, zoals thermoablatie met endoveneuze laser, voorgesteld.

Thoraxchirurgie

Wij behandelen diverse aandoeningen zoals:

 • Aandoeningen van het borstvlies (klaplong, infectie van de borstholte, pleurale effusie van onbekende of kankerachtige oorsprong) 
 • Borsttrauma’s (gebroken borstbeen of ribben) 
 • Afwijkingen van de borstwand
 • Overmatig zweten en erythrofobie
 • Goedaardige en kwaadaardige mediastinale tumoren en mediastinale adenopathieën
 • Myasthenia gravis
 • Complicaties en gevolgen van tuberculose
 • Aandoeningen van de tracheobranchiale boom 
 • Bronchopulmonale kanker
 • Longmetastasen van andere oorsprong dan longkanker 

Onze aanpak

Onze chirurgen geven steeds de voorkeur aan de minst invasieve techniek. 

In geval van kanker wordt de beslissing om te opereren genomen in een multidisciplinaire vergadering, met chirurgen en oncologen.

Bij de behandeling van bronchopulmonale kanker geven onze chirurgen de voorkeur aan endoscopische chirurgie. Deze techniek laat toe om drie kleine incisies te maken, zonder de ribben te spreiden, waardoor de postoperatieve pijn en de duur van de revalidatie worden verminderd. De patiënten kunnen dus sneller hun dagelijkse activiteiten hervatten.

Endoscopische chirurgie wordt ook gebruikt bij de behandeling van borstvliesaandoeningen, waardoor chirurgen slechts een enkele incisie moeten maken. 

Afdelingsnieuws

31mei

Waarom stoppen met roken voor en na een heelkundige ingreep?

Roken verhoogt het risico op complicaties bij een operatie. Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak op 31 mei gaat Catherine Papathanasiou, verpleegkundige tabakologe verslavingsdeskundige in de Iris Ziekenhuizen Zuid, dieper in op de voordelen van stoppen met roken voor en na een operatie. Zij geeft ons eveneens advies om te stoppen met roken.

Ons team

Dr. FRANÇOISE LEFEBVRE

Adjunct(e) Chirurg
Campus(sen)
Etterbeek - Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Molière Longchamp

Dr. LIVIO SOLARI

Resident Chirurg
Campus(sen)
Etterbeek-Elsene, Molière Longchamp, Joseph Bracops