Waarom stoppen met roken voor en na een heelkundige ingreep?

Gepubliceerd op woensdag 31 mei 2023

Roken verhoogt het risico op complicaties bij een operatie. Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak op 31 mei gaat Catherine Papathanasiou, verpleegkundige tabakologe verslavingsdeskundige in de Iris Ziekenhuizen Zuid, dieper in op de voordelen van stoppen met roken voor en na een operatie. Zij geeft ons eveneens advies om te stoppen met roken.

Waarom stoppen met roken voor een heelkundige ingreep? 

Het is raadzaam om voor een operatie te stoppen met roken of, in elk geval te minderen, want roken heeft vele nadelen. Het verhoogt namelijk het risico op algemene complicaties zoals infectierisico's, cardiovasculaire risico's (hartstilstand, postoperatief hartinfarct, cerebrovasculair accident, trombose, ...), ademhalingsproblemen, genezingscomplicaties of vertraagde botgenezing. Bovendien kan roken de oorzaak zijn van een langer ziekenhuisverblijf en van twee keer meer kans op een opname op intensieve zorg. 

Ook kinderen die passief worden blootgesteld aan tabaksrook lopen een verhoogd risico bij een operatie. Als uw kind geopereerd moet worden is het aangeraden te stoppen met roken, of althans te minderen, niet te roken in het bijzijn van uw kind en minstens twee uur te wachten voordat uw kind een kamer waar werd gerookt binnengaat. 

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken voor een operatie?

Hoe meer tijd tussen het stoppen met roken en de operatie, hoe kleiner het risico bij een operatie:

  • 6 tot 8 weken voor de operatie: verdwijning van het risico verbonden aan het roken.
  • 4 weken voor de operatie: verminderd risico op postoperatieve complicaties, beter postoperatief herstel en betere bloedcirculatie. 
  • 12 tot 48 uur voor de operatie: afname van koolstofmonoxide, wat zorgt voor een betere zuurstoftoevoer. 

Wat zijn de voordelen van stoppen met roken na een operatie? 

Er wordt sterk aanbevolen om na de operatie gedurende 2 tot 4 weken niet opnieuw te roken om de genezing te verbeteren en gedurende 2 tot 4 maanden om de botgenezing te bevorderen.

Hoe stoppen met roken en waar hulp vinden? 

Zoals Catherine Papathanasiou uitlegt, "is iedereen in staat om te stoppen met roken. Men moet alleen de juiste strategieën en de juiste motivatie vinden.

Om te stoppen met roken raadt zij aan hulp te zoeken bij referentiepersonen in dat domein, zoals uw huisarts, die naar u zal luisteren. Zij benadrukt ook de voordelen van lichaamsbeweging, want dat heeft een stress- en angstverminderend effect en is een natuurlijk antidepressivum. Sporten helpt bovendien om een eventuele gewichtstoename te beperken.

Ook de dienst tabakologie van de Iris Ziekenhuizen Zuid kan hulp en ondersteuning bieden. De tabakologe begeleidt en sensibiliseert patiënten op raadpleging of tijdens het ziekenhuisverblijf op de campussen Joseph Bracops, Molière Longchamp en Etterbeek-Elsene.

Tot slot beschikken de Iris Ziekenhuizen Zuid over een centrum voor rookstopbegeleiding. Dit door het FARES (Fond contre les Affections Respiratoires et pour l’Education à la Santé) erkende centrum biedt een persoonlijke en aan de behoeften van de patiënten aangepaste begeleiding door een multidisciplinair team (longartsen, diëtisten, enz.).

 

Het is nooit te laat om te stoppen met roken. Uw gezondheid kan er enkel baat bij hebben!