Endocrinologie - Diabetologie

Raadplegingen

Wenst u online een afspraak te maken met een specialist? Scroll naar beneden tot "Ons team" en klik op de specialist van uw keuze.

De afdeling endocrinologie-diabetologie van de Iris Ziekenhuizen Zuid behandelt patiënten met stofwisselingsziekten zoals diabetes, schildklier- en vetstofwisselingsaandoeningen (hoge cholesterolwaarden), hypofyseziekten en bijnierziekten.

Onze aanpak

Omdat we weten dat een chronische ziekte een impact heeft op het dagelijkse leven en een strikte opvolging impliceert, bieden we een multidisciplinaire zorg. Ons team bestaat uit diëtisten, podologen, cardiologen, oogartsen en nefrologen, die de patiënt centraal stellen in de zorgverlening. Het team begeleidt bij de preventie en, indien nodig, de behandeling van eventuele complicaties. 

Op onze verschillende sites werken we met het zorgtraject voor diabetes; dit is een contract tussen u, uw huisarts en een arts-diabetoloog. Dit contract is gebaseerd op samenwerking en communicatie tussen ons team en uw huisarts. Het vergemakkelijkt de follow-up en garandeert een kwaliteitsvolle zorg door te voorzien in een minimum aantal afspraken met uw huisarts en de specialist die u opvolgt. 

Bij de Iris Ziekenhuizen Zuid passen we ook de diabetesconventie van het RIZIV toe. Deze geldt zowel voor patiënten die meerdere insuline-injecties nodig hebben als voor patiënten met een insulinepomp (minimumleeftijd voor een diabetesconventie voor volwassenen: 16 jaar). Deze conventie garandeert ook een betere follow-up en laat de patiënten toe om het nodige materiaal voor hun behandeling te ontvangen. 

Daarnaast is de RIZIV-conventie voor een insulinepomp beschikbaar op twee van onze belangrijkste sites. In de komende weken zal ze ook beschikbaar zijn op een derde site.  Deze conventie geeft patiënten de mogelijkheid om een insulinepomp te gebruiken en hun diabetes beter te controleren. 

Tenslotte zal er binnenkort voor patiënten in de Iris Ziekenhuizen Zuid een kliniek beschikbaar zijn voor diabetische voetscreening.

Afdelingsnieuws

30oktober

Wereld Diabetes Dag: infovoormiddagen

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november 2023 worden in de maand november sensibiliseringsacties georganiseerd op de campussen Molière Longchamp, Joseph Bracops en Etterbeek-Elsene. Deze voormiddagen worden geleid door een verpleegkundige-experte in diabetologie en een diëtiste en zijn voor iedereen toegankelijk. Inschrijven is niet nodig.
07september

Opendeurdag van het Gewichts- en gezondheidscentrum

Afspraak met het Gewichts- en gezondheidscentrum van IZZ op zaterdag 14 oktober 2023 van 09.00u tot 14.00u op de campus Etterbeek-Elsene om meer te weten over de medische en/of chirurgische begeleiding voor patiënten die op een veilige en duurzame manier gewicht willen verliezen. 

Ons team