Chirurgische daghospitalisatie

Raadplegingen

Uw verblijf in dagchirurgie

De Iris Ziekenhuizen Zuid en hun personeel heten u welkom.

Hier vindt u informatie over de procedure die u moet volgen om uw ingreep en uw verblijf in ons ziekenhuis vlot te laten verlopen. 

De avond voor de ingreep

De Iris Ziekenhuizen Zuid hebben een nauwkeurige organisatie uitgewerkt, die het mogelijk maakt de wachttijd van de patiënten te verkorten. 

Een medewerker zal de dag voor uw ingreep contact met u opnemen om u het precieze tijdstip van uw ziekenhuisopname mee te delen. Zorg ervoor dat u op het afgesproken tijdstip in het ziekenhuis bent.

 • Voor de campus Joseph Bracops: het telefoontje zal op de voorafgaande dagen tussen 16.00 en 20.00 uur worden gepleegd.
 • Voor de campus Molière Longchamp: het telefoontje zal op de voorafgaande dagen tussen 14.30 en 16.30 uur worden gepleegd.
 • Voor de campus Etterbeek-Elsene: het telefoontje zal de voorafgaande dagen, in de namiddag, worden gepleegd.

Het tijdstip van de ziekenhuisopname is niet het tijdstip van uw ingreep. Dit zal later worden meegedeeld.

Voorbereiding vóór de ingreep

Gelieve de volgende punten in acht te nemen voor een goed verloop van uw ingreep:

 • Neem een douche met een antiseptische ontsmettende zeep, bij voorkeur op de ochtend van uw ingreep. 
 • Het wordt niet langer systematisch aangeraden om lichaamshaar op de te opereren plaats te verwijderen. Als uw chirurg dit toch wenst, wordt dit uitgevoerd met een trimmer met een fijne opzetkam, maar nooit met een scheermesje, omdat dit microletsels op de huid veroorzaakt, waardoor het risico op een infectie na de operatie toeneemt. De verpleegkundige zal de zone controleren wanneer u wordt opgenomen in dagchirurgie.
 • Verwijder alle juwelen, piercings, make-up, lak en kunstnagels. Het ziekenhuis wijst alle aansprakelijkheid af voor verloren of gestolen kostbaarheden.
 • Niet eten, drinken, roken of kauwgom kauwen na middernacht. Tandenpoetsen mag.
 • Volg zorgvuldig de instructies die uw arts of anesthesist tijdens de preoperatieve raadpleging gaven om u voor te bereiden op uw ingreep.
 • Zorg voor een telefoonnummer van een contactpersoon en plan een begeleide terugkeer naar huis.

Voor uw kind

Een ziekenhuisopname kan voor een kind een stressvolle gebeurtenis zijn. 

Neem de tijd om uw kind in eenvoudige en aan zijn of haar leeftijd aangepaste bewoordingen te informeren over de redenen van de daghospitalisatie. Leg het kind uit waarom het in het ziekenhuis ligt. 

Als uw kind koorts, diarree of verdachte puistjes heeft, of als het hoest of een loopneus heeft, gelieve ons dan de dag ervoor te bellen op 02/641.48.41 tot 18.00 uur zodat wij u kunnen adviseren.

De dag van de ingreep 

Stiptheid is belangrijk, dus gelieve naar het ziekenhuis te komen op het precieze tijdstip dat telefonisch is meegedeeld. Dit zal ervoor zorgen dat de planning wordt gerespecteerd en dat de ingreep kan worden uitgevoerd zoals voorzien.

Mee te brengen documenten

Gelieve de volgende geldige documenten mee te brengen:

 • uw identiteitskaart
 • uw hospitalisatieverzekeringskaart of, indien van toepassing, het formulier van de hospitalisatieverzekering; let wel dat u zich vooraf op de hoogte moet stellen van de verzekeringsvoorwaarden.
 • een requisitorium voor patiënten met een OCMW-kaart
 • de door uw chirurg verstrekte documenten en, eventueel, het formulier voor de erkenning van een arbeidsongeval
 • al uw medische resultaten van onderzoeken verricht buiten de Iris Ziekenhuizen Zuid

Aandachtspunten

 • Laat het ons weten als u een kunstgebit, hoorapparaat, contactlenzen of andere hulpmiddelen draagt, want die moeten worden verwijderd voordat u de operatiezaal ingaat.
 • Breng uw gebruikelijke medicijnen mee.
 • Vraag een ongeschiktheidsattest aan het verplegend personeel en geef hun alle documenten die moeten worden ingevuld voor de verzekering, het ziekenfonds of andere instanties. Deze documenten zullen ingevuld worden teruggegeven op de dag van uw ziekenhuisopname.
 • Informeer de verpleegkundige als u een speciaal dieet volgt.

Uw kind wordt in het ziekenhuis opgenomen

 • Neem een knuffel en een fopspeen mee, die kunnen een geruststelling zijn tijdens de ziekenhuisopname.
 • Als uw kind een speciaal dieet volgt (soja, glutenvrij, enz.), zorg er dan voor dat u voeding meeneemt die hij/zij mag eten.
 • Breng een paar sokken en vers ondergoed mee.
 • We aanvaarden maximaal twee begeleiders per kind. Broers en zussen blijven echter thuis om een optimaal herstel van uw kind mogelijk te maken.

Onthaal voor ziekenhuisopnames per campus

Campus Joseph Bracops

Gelieve in geval van vertraging of annulering, contact op te nemen met 02/556.12.41.

Meld u rechtstreeks aan bij de eenheid voor dagchirurgie. De administratieve formaliteiten zullen later op de dag worden vervuld. 

Campus Molière Longchamp

Gelieve in geval van vertraging of annulering, contact op te nemen met 02/348.58.10.

Campus Etterbeek-Elsene

Gelieve in geval van vertraging of annulering, contact op te nemen met 02/641.42.31.

Meld u aan bij het secretariaat van de eenheid dagchirurgie

Net vóór de ingreep

Zodra u op de eenheid dagchirurgie aankomt, begeleidt het verpleegkundig team u naar uw kamer waar u zich kunt installeren.

Het team zal u ook helpen bij de voorbereiding van de ingreep en u een identificatiearmband geven. In het belang van uw eigen veiligheid vragen wij u deze armband om uw pols te dragen gedurende uw gehele verblijf. Dat zal het verplegend personeel in staat stellen u te identificeren en u de toegewezen behandeling te geven.

Na de ingreep

Na uw operatie en zodra u volledig wakker bent, wordt u terug naar uw kamer gebracht waar het verpleegkundig team uw comfort en welzijn zal verzekeren door regelmatig uw pijn en uw lichaamsparameters te controleren om uw gezondheidstoestand te kunnen evalueren.

U staat voor het eerst op in aanwezigheid van een lid van het verplegingsteam. Uw vertrek zal worden gepland na de toestemming van de arts. U krijgt alle nodige instructies voor uw ontslag. Indien nodig kan de arts uw verblijf in het ziekenhuis echter verlengen.

Als er zich een probleem voordoet in de uren na uw thuiskomst, neem dan contact op met uw arts of, indien nodig, met de spoeddienst van de Iris Ziekenhuizen Zuid.

Voor uw kind

De aanwezigheid van de ouders is absoluut noodzakelijk wanneer het kind terugkomt van de operatiekamer. Hij/zij kan zich verward voelen en niet begrijpen waar hij/zij is. Een geruststellende aanwezigheid is daarom erg belangrijk. 

Voordat u vertrekt

Bij uw vertrek van de afdeling daghospitalisatie, krijgt u:

 • uw medische voorschriften;
 • uw ongeschiktheidsattesten (werkgever, school, begeleider);
 • een ontslagbrief;
 • een controle-afspraak.

Zorg ervoor dat u al uw persoonlijke bezittingen hebt meegenomen voordat u uw kamer verlaat

 

Afdelingsnieuws

15september

Kinderen in het ziekenhuis geruststellen

We zijn ons ervan bewust dat een operatie een grote bron van stress kan zijn voor kinderen.m hen te helpen hun bezorgdheid te overwinnen, hebben de Iris Ziekenhuizen Zuid een mascotte, Tiki, in het leven geroepen en een video gemaakt, beide met de bedoeling om het operatietraject toegankelijker en geruststellender te maken.