Gewichts- en gezondheidscentrum

Raadplegingen

Het Gewichts- en gezondheidscentrum van de Iris Ziekenhuizen Zuid begeleidt patiënten die op een rustige manier willen afvallen en een evenwichtig voedingspatroon willen ontwikkelen.

In het Gewichts- en gezondheidscentrum werken artsen, diëtisten, kinesitherapeuten, psychologen, psychiaters en spijsverteringschirurgen samen om u te helpen op een rustige manier af te vallen en een evenwichtig voedingspatroon te ontwikkelen. Wij maken voor u een opvolging op maat zodat u dit proces optimaal kunt beleven.

Om het u gemakkelijk te maken, staat er gedurende uw hele traject een coördinator/coördinatrice tot uwer beschikking. Hij/zij biedt ook een luisterend oor voor al uw behoeften en vragen. De coördinator/coördinatrice van het Gewichts- en gezondheidscentrum ontfermt zich over u en organiseert de verschillende etappes van uw traject:

 • De internist zal uw gezondheidstoestand beoordelen.
 • De diëtist/diëtiste bespreekt uw eetgewoonten en ondersteunt u bij uw dieet (individueel of in groep).
 • De psycholoog/psychologe zal u begeleiden gedurende uw traject.
 • De kinesitherapeuten zullen u helpen om sport in uw dagelijks leven te integreren.
 • De groepsworkshops ‘Voeding en Dagelijks leven’, geleid door een psycholoog/psychologe en een diëtist/diëtiste, bieden u de gelegenheid uw ervaring met anderen te delen en licht te werpen op de diëtetische en psychologische aspecten van uw traject.
 • Afhankelijk van uw behoeften zult u ook worden doorverwezen naar onze gastro-enterologen, pneumologen of endocrinologen.

Van de oplossingen die worden aangeboden aan patiënten die willen afvallen, ondersteunt het Gewichts- en gezondheidscentrum ook patiënten die in aanmerking komen voor bariatrische chirurgie (d.w.z. obesitaschirurgie).

Deze kan aangewezen zijn als u een body mass index van meer dan 40 hebt, of meer dan 35 en aan bepaalde voorwaarden voldoet, en als aanpassingen van de levensstijl en veranderingen in de richting van een gezonder voedingspatroon niet voldoende zijn om weer een ‘gezond gewicht’ te bereiken.

In al deze gevallen zal ons team van het Gewichts- en gezondheidscentrum beoordelen of een chirurgische ingreep al dan niet aangewezen is.

Als u bariatrische chirurgie overweegt:

 • De spijsverteringschirurg zal het verloop van de operatie en de verschillende operatietechnieken uitleggen.
 • De psychiater zal beoordelen of psychologische problemen de operatie kunnen belemmeren.
 • Op individuele basis kunnen, afhankelijk van uw situatie, aanvullende onderzoeken worden aangevraagd (slaaponderzoek, echografie van lever en galblaas, echografie van het hart, enz.)
 • In een multidisciplinaire vergadering komen de zorgverleners van elke discipline bijeen om uw situatie te beoordelen en te beslissen of een bariatrische operatie kan worden uitgevoerd en u de meest geschikte zorg voor te stellen.

Het succes van bariatrische chirurgie impliceert aanpassingen in het dagelijks leven. Deze reiken verder dan voeding en raken aan de gezins- en werkomgeving. Daarom is het belangrijk dat u tijdens dit hele traject begeleid wordt door ons multidisciplinaire team.

Ons team

Coördinatrice van het Gewichts- en gezondheidscentrum

 • Mevr Oumahssane

Spijsverteringschirurgen

 • Dr. Mehdi, Dr. Cimpean, Dr. Michiels, Dr. El Husseini, Dr. Tabech, Dr. Firket, Dr.Repullo

Internisten

 • Dr. Galant, Dr. Coman, Dr. Dumitrescu, Dr. Da Silva, Dr. Hanson, Dr. Soupart

Psychiater

 • Dr. Desmedt, Dr. Mathay 

Psychologe 

 •  Mevr Bernard (eetstoornissen)

Diëtisten

 • Mevr Plahiers, Mevr Pinchart, Mevr Huart

Kinesitherapeuten

 • Mevr Braibant, M Desmet , Mevr Machado 

Afdelingsnieuws

30oktober

Wereld Diabetes Dag: infovoormiddagen

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag op 14 november 2023 worden in de maand november sensibiliseringsacties georganiseerd op de campussen Molière Longchamp, Joseph Bracops en Etterbeek-Elsene. Deze voormiddagen worden geleid door een verpleegkundige-experte in diabetologie en een diëtiste en zijn voor iedereen toegankelijk. Inschrijven is niet nodig.
07september

Opendeurdag van het Gewichts- en gezondheidscentrum

Afspraak met het Gewichts- en gezondheidscentrum van IZZ op zaterdag 14 oktober 2023 van 09.00u tot 14.00u op de campus Etterbeek-Elsene om meer te weten over de medische en/of chirurgische begeleiding voor patiënten die op een veilige en duurzame manier gewicht willen verliezen.