Algemene en digestieve chirurgie

Raadplegingen

Wenst u online een afspraak te maken met een specialist? Scroll naar beneden tot "Ons team" en klik op de specialist van uw keuze.

De dienst algemene en digestieve heelkunde van de Iris Ziekenhuizen Zuid behandelt aandoeningen van het spijsverteringskanaal, zowel goedaardig,
kwaadaardig (spijsverteringskankers) als acuut (digestieve spoedgevallen).

Onze dienst is samengesteld uit gespecialiseerde chirurgen en chirurgen-assistenten in opleiding (VUB). Bij de meeste van onze ingrepen wordt de minimaal invasieve chirurgie (laparoscopie) toegepast.

Behandelde pathologieën 

 • Algemene chirurgie en kleine ambulante ingrepen (uitgevoerd in dagheelkunde). 
 • Chirurgie van de buikwand (breuken en eventraties) 
 • Aandoeningen van de galblaas (cholecystectomie)
 • Gastro-oesofageale reflux en hiatale hernia
 • Goedaardige darmaandoeningen (diverticulitis)
 • Chronische ontstekingsziekten van de darm (IBD), zoals de ziekte van Crohn en Colites ulcerosa. Deze aandoeningen worden behandeld in nauwe samenwerking met de dienst gastro-enterologie en de universitaire referentiecentra.
 • Endocriene chirurgie (schildklier, bijschildklier, bijnieren)

Behandeling van obesitasbariatrische chirurgie

In de Iris Ziekenhuizen Zuid wordt deze tenlasteneming verzekerd in het Gewichts- en Gezondheidscentrum: een multidisciplinair team bestaande uit diëtisten, psychologen, gastro-enterologen, internisten en kinesitherapeuten. 

Proctologiekliniek  

De behandeling van aandoeningen van de aars (aambeien, fistels, kloven) gebeurt in samenwerking met de dienst gastro-enterologie. De meeste ingrepen worden ambulant (dagheelkunde) uitgevoerd.

Functionele aandoeningen van de bekkenbodem en het perineum (incontinentie, bekkenbodemverzakking en andere) worden opgevolgd in samenwerking met de diensten gynaecologie-verloskunde, urologie en kinesitherapie

Behandeling van digestieve spijsverteringskankers 

De dienst algemene en digestieve heelkunde van de Iris Ziekenhuizen Zuid behandelt de volgende kankers: 

 • maag;
 • dunne darm;
 • dikke darm;
 • rectum. 

In het kader van de behandeling van hun oncologische pathologieën kunnen onze patiënten rekenen op een multidisciplinaire opvolging op onze vier campussen (Etterbeek-Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Molière Longchamp en Joseph Bracops). Deze opvolging omvat onder meer de dieetconsultaties, stomatherapie en psychologische begeleiding.

De medische controles en oppuntstellingen bij kankers van de slokdarm, lever, galwegen en alvleesklier, worden uitgevoerd in de Iris Ziekenhuizen Zuid. In functie van het geval kunnen chirurgische behandelingen door onze chirurgen worden uitgevoerd in gespecialiseerde centra (Erasmusziekenhuis en Jules Bordet Instituut).

Geavanceerde en moderne technieken 

In het kader van de behandeling van spijsverteringskankers geven wij steeds de voorkeur aan minimaal invasieve technieken om het herstel van de patiënt te bevorderen. Wij werken ook nauw samen met de universitaire referentieziekenhuizen om de best mogelijke zorg te garanderen (Erasmusziekenhuis, Jules Bordet Instituut en Universitair Ziekenhuis Sint-Pieter).

Sinds januari 2023 ontwikkelen wij, dankzij onze samenwerking met het UMC Sint-Pieter, ook de robotgeassisteerde chirurgie bij rectale ingrepen.

Afdelingsnieuws

31mei

Waarom stoppen met roken voor en na een heelkundige ingreep?

Roken verhoogt het risico op complicaties bij een operatie. Ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak op 31 mei gaat Catherine Papathanasiou, verpleegkundige tabakologe verslavingsdeskundige in de Iris Ziekenhuizen Zuid, dieper in op de voordelen van stoppen met roken voor en na een operatie. Zij geeft ons eveneens advies om te stoppen met roken.
29maart

Maart dikkedarmkankermaand: preventie en screening van darmkanker

De maand maart staat in het teken van de preventie en screening van colorectale kanker, een van de meest voorkomende kankersoorten in België. Vroege opsporing verhoogt de kans op genezing aanzienlijk. Meer uitleg van Dokter Collins Assene-Assene, gastro-enteroloog in de Iris Ziekenhuizen Zuid en Verantwoordelijke van de eenheid op de campus Molière Longchamp.

Ons team

Dr. ABDEL ILAH MEHDI

Diensthoofd Chirurg
Campus(sen)
Etterbeek - Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Molière Longchamp, Joseph Bracops

Dr. HAISSAM BARAKE

Kliniekhoofd Chirurg
Pediatrische chirurgie
Campus(sen)
Etterbeek - Baron Lambert, Etterbeek-Elsene