Maart dikkedarmkankermaand: preventie en screening van darmkanker

Gepubliceerd op woensdag 29 maart 2023

De maand maart staat in het teken van de preventie en screening van colorectale kanker, een van de meest voorkomende kankersoorten in België. Vroege opsporing verhoogt de kans op genezing aanzienlijk. Meer uitleg van Dokter Collins Assene-Assene, gastro-enteroloog in de Iris Ziekenhuizen Zuid en Verantwoordelijke van de eenheid op de campus Molière Longchamp.

Wat is colorectale kanker? 

"Colorectale kanker is een kwaadaardige tumor van de dikke darm en het rectum. De tumor ontwikkelt zich meestal uit een poliep (een goedaardige, niet-kankerachtige tumor) en evolueert gedurende 8 tot 10 jaar ongemerkt tot kanker.," legt Dr Collins Assene uit.

Waarom zich laten testen? 

Deze kanker treft zowel mannen als vrouwen. Het is de 3e meest voorkomende kanker in België, na borst- en longkanker (meer dan 9.000 nieuwe gevallen en 3.000 overlijdens per jaar) en de 2e meest voorkomende wereldwijd. Deze kanker is echter 100% geneesbaar wanneer hij tijdig wordt ontdekt, dit wil zeggen wanneer de tumor zich nog in het poliepstadium bevindt.

Wie moet zich laten screenen en hoe? 

  • Mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar: de  klassieke screeningstest bestaat uit het opsporen van onzichtbaar bloed in de stoelgang. Als de test niet automatisch door het gewestelijk referentiecentrum voor kankerscreening per post wordt gestuurd, kan hij worden uitgevoerd door de huisarts of door middel van een testkit die bij de apotheek verkrijgbaar is. Bij een positieve test wordt een colonoscopie voorgeschreven. Dit onderzoek, waarbij de darm wordt onderzocht op de aanwezigheid van poliepen, wordt door een gastro-enteroloog uitgevoerd. 

  • Voor personen met persoonlijke antecedenten van darmkanker, familiale antecedenten (grootouders, ouders, ooms, tantes, broers, zussen) of poliepen, is het aanbevolen een gastro-enteroloog te raadplegen in elk geval van vroegtijdige darmkanker (voor de leeftijd van 40 jaar) in de familiekring.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
  • Personen met risicofactoren voor erfelijke kanker:
    • Lynch syndroom (5% van de gevallen, met aantasting van het spijsverteringskanaal, de baarmoeder, de eierstokken, de prostaat): een colonoscopie wordt aanbevolen op de leeftijd van 25 jaar.
    • Familiale adenomateuze polyposis: een colonoscopie wordt aanbevolen tussen 10 en 15 jaar.

Welke preventietips?

Zoals bij de preventie van talrijke vormen van kanker beveelt Dr. Collins Assene-Assene een evenwichtige, vezelrijke voeding aan (Geef de voorkeur aan fruit, groenten en volkoren granen). Regelmatige lichaamsbeweging is eveneens belangrijk. Tot slot raadt de arts overgewicht, roken en overmatig alcoholgebruik af. 

Hoe wordt colorectale kanker in de Iris Ziekenhuizen Zuid behandeld? 

Onze dienst gastro-enterologie voert colonoscopieën en, indien nodig, biopsieën uit. Er kunnen ook bijkomende en uitgebreide balansen worden gemaakt (biologie, dosering van de tumormarker, beeldvorming). Onze gastro-enterologen maken hierbij gebruik van ultramoderne apparatuur met artificiële intelligentie die geleidelijk aan wordt ingezet op drie van onze campussen (Joseph Bracops, Etterbeek-Elsene en Molière Longchamp).

De gastro-enterologen werken nauw samen met internisten, oncologen, chirurgen, radiologen en pathologen om patiënten een multidisciplinaire tenlasteneming aan te bieden. Samen beslissen ze over de meest geschikte behandeling (chirurgie, chirurgie en chemotherapie of chirurgie en radiotherapie, ...).