Opening van een stroke unit in de Iris Ziekenhuizen Zuid

Gepubliceerd op dinsdag 26 september 2023

Op maandag 11 september 2023 werd op de campus Etterbeek-Elsene van de Iris Ziekenhuizen Zuid een "stroke unit" voor een optimale tenlasteneming van patiënten met een beroerte (CVA).

Time is brain!

Bij een acuut cerebrovasculair accident telt elke minuut. Snel en adequaat ingrijpen kan de kans op herstel van de patiënt verbeteren en de mogelijke gevolgen minimaliseren.

Voor een betere tenlasteneming van cerebrovasculaire accidenten (CVA) worden patiënten, bij wie al dan niet een trombolyse werd uitgevoerd op de spoeddienst, voortaan overgebracht naar een gespecialiseerde cerebrovasculaire eenheid, de zogenaamde « stroke unit », op de campus Etterbeek-Elsene van de Iris Ziekenhuizen Zuid (IZZ), waar een verhoogd permanent toezicht en gespecialiseerde zorg op maat door een multidisciplinair team worden verzekerd.

Deze eenheid maakt integraal deel uit van het Neuro-Cardio-Vasculair centrum, een van de 6 excellentiepolen van IZZ, met als doel de synergie tussen deze drie essentiële disciplines te versterken.

Gespecialiseerde verpleegeenheid

De « stroke unit » is uitgerust met alle faciliteiten die nodig zijn voor de best mogelijke opvolging van de patiënt. Na een acute behandeling wordt deze laatste opgenomen in een van de vier kamers op de afdeling die zijn uitgerust met monitoren. Indien nodig wordt de patiënt vervolgens overgebracht naar de voorbehouden bedden op de dienst inwendige geneeskunde, waar de cerebrovasculaire afdeling is gevestigd, om zijn revalidatie of terugkeer naar huis te vergemakkelijken.

Op de « stroke unit » kan de patiënt rekenen op een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende specialiteiten op efficiënte manier samenwerken met het oog op zijn welzijn. Neurologen, internisten, cardiologen en andere professionals zoals logopedisten, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, diëtisten, psychologen en sociaal assistenten worden bij de behandeling betrokken.

Referentieverpleegkundigen met een speciale opleiding ondersteunen patiënten en hun families in elke fase van het zorgtraject.

De « stroke unit » biedt daarom een uitgebreid gamma van competenties die vereist zijn voor een optimale tenlasteneming van een CVA, van de acute fase tot de ambulante opvolging. Eenmaal gestabiliseerd, kan de patiënt genieten van een nauwe en kwalitatieve opvolging op een van de vier campussen van IZZ in de buurt (Baron Lambert, Etterbeek-Elsene, Joseph Bracops, Molière Longchamp): dat is de primaire missie van IZZ.