Kliniek voor val- en duizeligheidspreventie

Raadplegingen

Een val kan op elke leeftijd gebeuren. Naarmate we ouder worden, kan een val echter ernstige gevolgen hebben, zoals verlies van onafhankelijkheid.

Bent u 65 jaar of ouder, bent u onlangs gevallen, bent u bang om te vallen, voelt u zich duizelig, loopt u met een stok of een kruk?

De Kliniek voor val- en duizeligheidspreventie op de campus Joseph Bracops helpt u om vallen in de toekomst te voorkomen en uw onafhankelijkheid te bewaren. 

Raadpleging

Bij de eerste raadpleging zal u verschillende specialisten ontmoeten. Zij zullen de nodige onderzoeken verrichten en vervolgens een evaluatie uitvoeren om het risico op vallen op te sporen en te voorkomen.

Deze raadpleging is zo georganiseerd dat uw ontmoetingen over dezelfde dag worden gespreid, zodat u zich niet verschillende keren hoeft te verplaatsen.

U wordt dus onderzocht door alle specialisten die een multidisciplinaire kijk op uw problemen kunnen bieden: KNO-arts, audioloog, fysiotherapeut, geriater, ergotherapeut, psycholoog en diëtist.

Het programma

Ochtend

Medische voorgeschiedenis: u wordt gevraagd een vragenlijst te beantwoorden. Deze zal ons helpen om uw levensstijl en voorgeschiedenis te begrijpen.

KNO: het evenwichtssysteem van uw oor wordt geëvalueerd. De arts voert ook een otoneurologisch onderzoek uit.

Fysiotherapeut: uw risico op vallen wordt beoordeeld. Er worden tests uitgevoerd op een platform om uw evenwicht te controleren op niveau van het spier-, het visuele en het vestibulaire systeem.

Indien nodig zal u een ontmoeting hebben met een audioloog om uw gehoor te beoordelen en aanvullende evenwichtstests uit te voeren.

Middag

Pauze: u wordt naar de geriatrische dagkliniek gebracht en krijgt een maaltijd.

Namiddag

Geriater: uw parameters worden beoordeeld (bloeddruk, diabetes, orthopedie, enz.) om andere mogelijke oorzaken van het valrisico op te sporen.

Paramedici: uw mobiliteit en omgeving worden getest door een ergotherapeut. Indien nodig kan een dieet- of psychologische beoordeling worden uitgevoerd.

De artsen leggen hun bevindingen aan u voor en u krijgt suggesties voor behandeling of advies over hoe u een val kunt voorkomen en uw onafhankelijkheid kunt behouden.

Coördinator van de kliniek voor val- en duizeligheidspreventie:

Dr. Ghanooni