Interview met Lazrek Nadia: Brusselse schilderes die haar werk schenkt aan Iris Zuid Ziekenhuizen

Gepubliceerd op maandag 15 april 2024

Hoe is kunst in uw leven gekomen? 


Lazrek Nadia : Reeds in mijn kindertijd was kunst alom aanwezig, hoewel ik niet de tijd had om het te ontwikkelen. Als ik problemen had, tekende ik om oplossingen te bedenken. Tijdens mijn actieve jaren had ik geen tijd om me erin te verdiepen. De laatste jaren kreeg ik gezondheidsproblemen waardoor ik me steeds meer verveelde. Om die verveling op te vullen, ben ik begonnen met lessen Arabisch te geven, een taal en schrift die voor mij een kunst op zich zijn. Na verloop van tijd realiseerde ik me dat kleuren me aantrokken. Zelfs bij het koken zoek ik naar visuele schoonheid. De kruiden, die harmonie brengen
in mijn gerechten, zijn als een schilderij voor me. Op aanmoediging van mijn dochter om mijn creativiteit te ontwikkelen, veranderden de kleuren van kruiden geleidelijk aan in verfkleuren.


Vertel ons wat meer over je werken? 


Mijn werk weerspiegelt automatisch mijn stemming, dus mijn schilderijen zijn een weerspiegeling van mijn persoonlijkheid. Gaandeweg ontdekte ik dat mijn kunst heel dicht bij het abstracte lag. Hoewel ik de schoonheid van gezichten en de natuur waardeer, stelt abstractie me in staat om mezelf vrij uit te drukken, zonder beperkingen, wat me een gevoel van welzijn geeft. Ik vind het belangrijk dat iedereen mijn creaties op zijn eigen manier kan interpreteren, wat voor mij een van de belangrijkste voordelen van abstracte kunst is.


In de loop der jaren heb ik geëxperimenteerd met andere materialen zoals glitter, goude en zilveren tinten en materialen van vroeger. Ik vind het leuk om het verleden te laten herleven via mijn schilderijen, waarbij ik deze materialen gebruik om de mensen van vroeger niet te vergeten. Mijn doel is om deze mensen tot leven te brengen doorheen van mijn werk, in de hoop dat ze ook door toekomstige generaties gewaardeerd zullen
worden.

 

Waarom heeft u beslist om uw werk te schenken aan de afdeling pneumologie van
de Iris Ziekenhuizen Zuid?


Het is mijn bedoeling om vreugde te verspreiden via mijn schilderijen, om mensen blij te maken en ze te laten reizen. Daarom besloot ik mijn werk tentoon te stellen in een ziekenhuis, om patiënten en medisch personeel op te vrolijken. Omdat ik zelf een moeilijke periode in mijn gezondheid heb doorgemaakt, wil ik anderen helpen om hun verblijf in het ziekenhuis door te komen. Wat de afdeling pneumologie betreft, was het puur toeval dat ik Dokter Papleux heb ontmoet in de gangen van het ziekenhuis. Er werd net een nieuwe longafdeling geopend en het was voor mij een perfecte gelegenheid om mijn doeken met hen te delen.


Heeft u al reacties gekregen op uw schilderijen? 


Ja, toen ik mijn schilderijen binnenbracht, was het diensthoofd aanwezig. Hij bedankte me meermaals en benadrukte hoeveel vreugde mijn werken de afdeling zouden brengen. Een paar maanden later, bij mijn volgende bezoek, werd ik begroet door Dr.Papleux en de verpleegkundigen. Ze vertelden me dat de patiënten elke ochtend hun oefeningen deden in de gang en op de plaatsen waar mijn schilderijen hingen, halt hielden alsof ze hen kracht gaven om door te gaan naar het volgende schilderij. U kan zich niet voordstellen hoe blij ik was toen ik dat hoorde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding