Internationale dag van de Ruggegraat

Gepubliceerd op maandag 16 oktober 2023

16 oktober is Internationale dag van de Ruggegraat. Dit deel van het lichaam bestaat uit 24 wervels en is essentieel voor onze mobiliteit. Hoe kunnen we pijn in de wervelkolom voorkomen en wat moeten we doen als we er last van hebben? Overzicht met Dr. Thomas von Waldburg, Diensthoofd osteopathie en orthopedisch chirurg in de Iris Ziekenhuizen Zuid.

Wat zijn de meest voorkomende aandoeningen van de wervelkolom? 

"De meest voorkomende aandoeningen zijn veruit van degeneratieve aard, het is te zeggen aandoeningen die verband houden met het ouder worden. Het verouderen van de tussenwervelschijven begint al vanaf de leeftijd van dertig jaar. Onder de algemene bevolking vertoont iets minder dan een derde van de dertigers, die echter geen pijn hebben, tekenen van min of meer gevorderde veroudering van de tussenwervelschijven," legt Dr. Thomas von Waldburg uit.

Een andere belangrijke bron van pijn zijn de leefgewoonten, en dan vooral een sedentaire leefwijze. 

Hoe rugpijn voorkomen?

Het beste preventieadvies blijft een regelmatige, dagelijkse, gematigde lichaamsbeweging en de regelmatige verandering van houding op het werk.

Voor personen met een kantoorjob is het aangeraden om afwisselend “staand” en “zittend” te werken. Voor handarbeiders zijn een goede houding en rughygiëne van belang.  

Wie raadplegen bij rugpijn en welke onderzoeken laten uitvoeren? 

De meeste gevallen van rugpijn gaan vanzelf over na 2 tot 3 weken. "Het is vooral belangrijk om de situatie niet de overdrijven ", aldus Dr. Thomas von Waldburg.

Afgezien van specifieke situaties die doen vrezen voor een ernstige ziekte, zijn bijkomende onderzoeken meestal overbodig en geven ze vaak te veel informatie, waardoor de patiënt zich onnodig zorgen maakt.

Als de pijn echter niet verdwijnt is het raadzaam uw huisarts te raadplegen. Indien nodig zal hij u doorverwijzen naar andere artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van pijn in de wervelkolom (reumatoloog, specialist fysische geneeskunde, neurochirurg, orthopedisch chirurg, pijnspecialist, neuroloog, ...).

Hoe worden aandoeningen van de wervelkolom aangepakt in de Iris Ziekenhuizen Zuid?

Ons multidisciplinair team bestaat uit chirurgen, specialisten in fysische geneeskunde, algologen (artsen gespecialiseerd in pijnbestrijding) en kinesitherapeuten die nauw samenwerken met de neurologen. Het team komt om de twee weken samen om de behandelingen van de patiënten te bespreken.

De Iris Ziekenhuizen Zuid beschikken eveneens over een afdeling kinesitherapie en osteopathie, waar de meeste patiënten met rugpijn worden opgevolgd.

Wanneer de pijn aanhoudt kunnen patiënten terecht bij een arts gespecialiseerd in pijnbestrijding (algoloog) voor een infiltratiebehandeling. 

Tot slot staan 4 chirurgen van de wervelkolom klaar voor patiënten die een operatie moeten ondergaan.