Een nieuw konijnenverblijf in de tuin van de psychiatrie op de campus Molière Longchamp

Gepubliceerd op maandag 14 augustus 2023

De psychiatrische afdeling ligt aan de basis van een aantal leuke creatieve initiatieven, zoals de Tuin der Gedachten. In juni 2022 verwelkomde de afdeling 2 nieuwe viervoeters in de therapeutische moestuin: twee jonge dwergkonijntjes, Looping en Tagada, om de natuurlijke en heilzame band tussen patiënten en dieren te bevorderen. Meer recent hebben de patiënten van de dienst een speciaal verblijf voor de diertjes ontworpen en in elkaar geknutseld.

Een verblijf om de moestuin te beschermen tegen de eetlust van de konijntjes

Dit initiatief is het gevolg van een observatie: in de vroege lente van 2023 keerden de konijntjes terug naar de tuin na een paar maanden te hebben overwinterd in hun kooi. Het ontluiken van de lente gaat gepaard met het bewerken van de tuin (bloemen verpotten, zaden voorbereiden, nieuwe aanplantingen, …) en zo was het moment aangebroken om tomaten te planten. In enkele nachten tijd waren de tomatenplanten echter verdwenen en de konijnen verdikt. De link was snel gelegd! De moestuin moest worden beschermd tegen de vraatzucht van de konijnen.

Drie verpleegkundigen zochten naar oplossingen. Het idee om een enkele ruimte voor de konijnen te creëren werd in teamverband aangepakt. Resultaat? In minder dan een maand was het verblijf klaar. Na een aantal tegenslagen (de konijnen waren zeer inventief in het vinden van vluchtroutes om hun zin te krijgen), moesten we elke dag opnieuw een andere oplossing zoeken: de omheining verhogen, bakstenen in de grond leggen,...

Een groepswerk, met patiënten en verzorgers

Ook de patiënten hebben hun medewerking aan het project verleend. Hun vaardigheden waren welkom en ze waren blij iets nuttigs en zichtbaars te realiseren en deel te nemen aan een uitwisseling tussen gelijken, met het zorgpersoneel.

Dit collectieve werk weerspiegelt de mobilisatie en solidariteit binnen het team. Iedereen heeft zijn eigen bijdrage geleverd, en blijk van vindingrijkheid en samenwerking getoond om dit project tot een goed einde te brengen.

Een dikke proficiat aan het voltallige team van de psychiatrie voor deze prachtige realisatie!