Laboratoria - Afnamencentra

Zij het in het kader van een preventie, screening, diagnose of de opvolging van een ziekte, de analysen vormen een sleutelmoment in de zorgverlening en de begeleiding van onze patiënten.

U moet een analyse laten uitvoeren ?

Al onze campussen beschikken over een afnamecentrum. Vergeet niet uw identiteitskaart en uw medisch voorschrift mee te nemen !

Raadpleeg de openingsuren


 

 

 

  


Ons laboratorium is verspreid over de campussen Etterbeek-Elsene, Joseph Bracops en Molière Longchamp, en voert de analysen voor klinische biologie uit bij patiënten die zich in een van onze afnamencentra aanmelden en bij gehospitaliseerde patiënten.

Uw huisarts heeft een staal afgenomen ?

Wij werken eveneens samen met de huisartsen en bezorgen hen volledige en duidelijke resultaten.

Bezoek de website van de laboratoria

Een gespecialiseerd laboratorium

De activiteit van ons laboratorium omvat alle klassieke onderzoeken: van de biochemie tot de hematologie via de hemostase, de immunologie, de immunohematologie, de hormonologie, de serologie of nog, de microbiologie.

Wat de reden van uw onderzoek ook mag zijn, ons team staat klaar om u, en uw arts, te begeleiden.

Onze artsen-biologen hebben bovendien een bijzondere expertise uitgebouwd in diverse domeinen zoals:

  • Onderzoek van de risico’s voor de geboorte (syndroom van Down (trisomie 21), trisomie 13/18, neurale buisdefect).
  • Problemen gebonden aan de bloedstolling: trombose, bloeding, hemofilie… alsmede de opvolging van de gerelateerde behandelingen.
  • Opsporing van veralgemeende infecties (sepsis)

Performant materiaal

De afwachting van een resultaat kan een delicaat moment zijn. Daarom werd ons laboratorium uitgerust met nieuwe analytische ketens. Die toestellen draaien 24u/24 en leveren precieze resultaten af in minder dan een dag.

Ons laboratorium is dus steeds paraat om snel dringende resultaten te geven, ongeacht het tijdstip van de dag.

In 2016 werden meer dan 6 miljoen onderzoeken uitgevoerd.

Nauwe samenwerking met de artsen

Een hypothese checken, een analyse voorschrijven, een opvolging verzekeren… Ons team, samengesteld uit technologen en gespecialiseerde artsen in klinische biologie, is een volwaardige partner voor de huisartsen of de dokters van de instelling.

Het laboratorium geeft advies en oriënteert hen naar bijkomende onderzoeken of opvolgingen die dienen uitgevoerd te worden.

Elk resultaat wordt tevens door een gespecialiseerd arts gevalideerd. In geval van twijfel, verdiept hij de analyse om bijkomende elementen aan de voorschrijvende arts te geven. Zijn analyse kan doorgedreven worden tot het meedelen van de resistentie van een bacterie tegen een antibioticum, de efficiëntie van een geneesmiddel ten overstaan van een ander, of het belang van bijkomende onderzoeken (radiologie, biopsie, …).

Ons laboratorium helpt dus bij het nemen van een duidelijke en doelgerichte beslissing in de keuze van behandeling en een betere tenlasteneming van onze patiënten en die van onze partners.« Men is geneigd te denken dat een laboratorium een reeks van machines is die de stalen analyseren. Maar het is een volledig team van artsen en technologen die zich inzetten voor de patiënt en zijn dokter teneinde de juiste informatie mee te delen met het oog op de correcte diagnose en de gepaste behandeling. »

Dr. I. Beukinga
Diensthoofd van het laboratorium