Wereld bloeddonordag: een gebaar van levensbelang

Gepubliceerd op vrijdag 14 juni 2024

Op 14 juni is het Wereld Bloeddonordag, de gelegenheid om te herinneren aan het cruciale belang van bloeddonatie in noodsituaties: heelkundige ingrepen, medische behandeling, verzorging van gewonden bij conflicten, natuurrampen of ongevallen. Bloed is ook onontbeerlijk in het kader van het moederschap en de perinatale zorg.

Lage bloedreserves

De bloedreserves zijn momenteel laag, vooral voor bepaalde bloedgroepen. Dit jaar ligt de nadruk op de negatieve bloedgroepen, in het bijzonder groep O-negatief, die vaak wordt gebruikt in noodsituaties wanneer de bloedgroep van de patiënt niet gekend is.

Rol van de universele donoren

Hoewel slechts 6 tot 7% van de bevolking bloedgroep O-negatief heeft, dekt deze groep 11 tot 12% van de transfusiebehoeften. In noodgevallen mogen deze zogenaamde “universele” donoren bloed geven aan alle andere bloedgroepen. Ontvangers met bloedgroep O-negatief mogen alleen bloed van dezelfde groep krijgen, waardoor de behoefte aan donaties nog toeneemt.

Een solidaire actie

Iedere persoon in goede gezondheid wordt aangemoedigd om nu naar een bloeddonatiecentrum te gaan. In slechts 30 minuten kan u drie levens redden! Maak vandaag nog een afspraak.

Vind een donorcentrum in uw buurt

Vind een donorcentrum of vast afnamecentrum in uw buurt: www.donneurdesang.be/nl/

Laten we samen een verschil maken en ervoor zorgen dat er voldoende bloedreserves zijn om aan ieders behoeften te voldoen.