Nieuwe workshop « nagellak aanbrengen » voor de patiëntes van de Borstkliniek

Gepubliceerd op woensdag 6 september 2023

Op woensdag 23 augustus kregen 5 patiëntes met borstkanker de gelegenheid om deel te nemen aan een workshop “nagellak aanbrengen”, bedacht en georganiseerd door de Borstkliniek op de campus Etterbeek-Elsene.

Afbeelding

Hoe kwam dit initiatief tot stand? 

Honorine Darcheville, verpleegkundige-coördinatrice in de borstkliniek van Etterbeek-Elsene, legt uit: “Nagelverzorging is essentieel tijdens de chemotherapie, omdat de nagels broos en breekbaar worden. Sinds enkele jaren ontvangen we stalen van producten van een Frans cosmeticamerk. Deze producten zijn bijna 100% natuurlijk en zijn bedoeld voor mensen met kanker. Via hun medisch vertegenwoordiger vroegen we aan het bedrijf of we nagellak, remover, foundation, enz. gratis mochten ontvangen zodat we de workshops konden aanbieden. En het antwoord was positief!

De dienst werkt al enkele jaren samen met Odette Sulmon, een vrijwillige schoonheidsspecialiste, die gratis individuele sessies aanbiedt aan patiëntes om hun welzijn te bevorderen (massages, make-up advies, pruiken, enz.). Voor haar was het dus een vanzelfsprekende stap om deze nieuwe workshop aan te bieden: "Ik doe het met plezier. Het is een moment om ideeën uit te wisselen en te genieten van bevoorrechte interacties".

Afbeelding

Een moment van rust en comfort voor de patiëntes van de Borstkliniek

Deze workshops bieden een unieke kans om samen te komen buiten de medische context, een kans om warme momenten te delen en zorgzame uitwisselingen te voeden.

Zoals Estelle, een deelneemster aan de workshop “nagellak aanbrengen”, het verwoordt: "Het is een bevoorrecht moment van uitwisseling in een geruststellende context. Het is iets erg zorgzaam, net als het hele team om ons heen. Het is zo belangrijk in het proces en het voelt goed om voor zichzelf te zorgen.".

Ook voor het zorgteam is het de gelegenheid om de patiëntes in een andere context te ontmoeten en hen iets vernieuwends aan te bieden voor hun fysieke en mentale welzijn.

Afbeelding

De welzijnsinitiatieven van de Borstkliniek

Deze acties sluiten aan bij andere welzijnsinitiatieven die de dienst voor de patiëntes heeft opgezet:

  • Elke dinsdag Yogales met Mevr. Acebes, kinesitherapeute in Molière Longchamp en yogalerares;
  • Hand- en gelaatsmassage door Odette Sulmon op maandag;
  • Meerdere keren per week inspanningsrevalidatie onder begeleiding van Sabine Nardella (kinesitherapeute).