Interview met Dr. El Ali, Coördinator Zorgprogramma oncologie

Gepubliceerd op woensdag 21 februari 2024

Ontdek het interview van Dr. El Ali, medisch oncoloog en onlangs aangesteld als coördinator van het zorgprogramma oncologie in IZZ. In dit gesprek stelt hij het nieuwe team voor, alsmede de op multidisciplinaire samenwerking gebaseerde aanpak en zijn ambities om de kwaliteit van de oncologische zorg in onze instelling te verhogen.

IZZ: Kan u ons de organisatie van de dienst en de belangrijkste leden van uw team voorstellen en uitleggen hoe hun expertise bijdraagt aan de kwaliteit van de oncologische zorg in ons ziekenhuis?

Dr. Ziad EL ALI: De sleutelfiguren in onze dienst zijn: 

  • Dr. Van Daele, gastro-enteroloog gespecialiseerd in digestieve oncologie;
  • Dr. Goudsmit, algemeen oncoloog gespecialiseerd in thoraxtumoren;
  • En ikzelf, Dr. El Ali, medisch oncoloog en coördinator van de oncologiezorg.

Wij houden raadplegingen op twee campussen: Etterbeek-Elsene en Joseph Bracops. Mijn expertisegebied omvat gynaecologische en borstkanker (borst, eierstok, baarmoederhals, …), urotheliale kanker (prostaat, nier, blaas, …), kanker van het spijsverteringsstelsel, longkanker en alle andere soorten kanker. Dr. Van Dael legt zich toe op kankers van het spijsverteringsstelsel, terwijl Dr. Goudsmit gespecialiseerd is in longkankers.

IZZ: Het Zorgprogramma oncologie coördineert de multidisciplinaire behandeling van een kankerpatiënt. Op welke manier werkt de afdeling oncologie samen met de andere medische specialiteiten om een globale tenlasteneming te bieden? 

Dr. EL ALI: Wij organiseren wekelijks een multidisciplinair overleg. Specialisten van IZZ (chirurgen, radiologen, longartsen, gastro-enterologen, …) en experten van het Instituut Bordet komen samen om de dossiers van de patiënten te bestuderen en de beste behandeling aan te bevelen. Wij bieden de meest innovatieve behandelingen aan (doelgerichte therapie, immuuntherapie, …). Onze aanpak is gepersonaliseerd, gebaseerd op het moleculaire profiel van de kanker van elke patiënt individueel (lezen van het genetisch DNA- en RNA-materiaal). We werken nauw samen met de afdelingen anatomopathologie en radiotherapie van het Instituut Bordet.

IZZ: Wat zijn de belangrijkste initiatieven die u als coördinator van het zorgprogramma oncologie voorziet en hoe zullen deze de efficiëntie en kwaliteit van de zorg voor onze patiënten verbeteren?

Dr. EL ALI: Als coördinator van het zorgprogramma oncologie ben ik vastbesloten om ons engagement ten opzichte van de mens als een van onze prioriteiten te behouden. Wij streven ernaar om onze patiënten een geavanceerde oncologie aan te bieden en daarom gaan wij onze samenwerking versterken met het Instituut Jules Bordet (voor opname in klinische studies en behandeling van zeldzame tumoren), het Erasmusziekenhuis (voor complexe oncologische chirurgie), het UMC Sint-Pieter (voor robotchirurgie van digestieve en urologische tumoren) en andere universitaire ziekenhuizen die met de ULB verbonden zijn. Ik ben ook van plan om onze samenwerking met de Stichting tegen Kanker, een van de belangrijkste actoren in de strijd tegen kanker in België, te verbeteren.