Intensieve zorg: uitbreiding bezoekuren

Gepubliceerd op woensdag 5 juli 2023

Vanaf 05/07/2023 kunnen patiënten op intensieve zorg bezoek ontvangen van 12.30 uur tot 22.00 uur*.

De uitbreiding van de bezoekuren maakt deel uit van het "Life"-project, een initiatief van de dienst intensieve zorg in overeenstemming met de recente aanbevelingen van het KCE (gepubliceerd in 2023). Dit project heeft als doel de ervaring van de patiënten en hun naasten tijdens het verblijf te verbeteren en zo de impact van het post-intensive care syndroom te verminderen. Dat syndroom omvat een reeks fysieke, psychologische en cognitieve gevolgen die zich kunnen ontwikkelen (of verergeren) na een verblijf op intensieve zorg. Ook bij de naasten van de patiënten werden bepaalde psychologische gevolgen vastgesteld.

Deze verandering biedt een ruimere flexibiliteit voor familie en vrienden van de patiënt, die meer mogelijkheden krijgen om op bezoek te komen. De aanwezigheid van familieleden van een patiënt op intensieve zorg kan de angst, verwarring en onrust bij de patiënt verminderen. Het heeft ook een positieve invloed op de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

* Maximum 3 personen gelijktijdig in de kamer.Tussen 20u en 22u is het ziekenhuis toegankelijk via het onthaal van de spoeddienst.