Enkele tips voor een zorgeloze zomer

Gepubliceerd op woensdag 28 juni 2023

Zonnebrand, insectenbeten, uitdroging, voedselvergiftiging, verdrinking, ... De zomer is helaas niet vrij van huiselijke kwaaltjes en ongelukken. Ziehier enkele tips om ze te voorkomen.

Zonnebrand

De zon heeft veel voordelen voor ons lichaam, vooral in de aanmaak van actieve vitamine D. Maar zonnebrand kan snel gebeuren. Of je nu een buitenactiviteit doet, van een terrasje geniet of op het strand kuiert, het is raadzaam om je elke twee uur in te smeren met zonnebrandcrème (kies een factor op basis van je huidtype en gevoeligheid voor de zon, bij voorkeur boven de 30, het liefst 50). Als je gaat zwemmen, gebruik dan een waterbestendige zonnecrème. Vermijd ook blootstelling aan de zon tussen 12 en 16 uur. Bescherm daarnaast je hoofdhuid en ogen met een pet of hoed en een zonnebril met anti-UV-filter (ultraviolette straling). Zo voorkom je roodheid, jeuk en blaarvorming.

Ter herinnering: langdurige blootstelling aan UV-stralen zonder adequate bescherming tegen de zon verhoogt het risico op huidkanker. Ook personen met een bruine of donkere huid lopen risico. Denk eraan jezelf en je gezelschap te beschermen.

Insectenbeten 

Wie is er nog nooit wakker geworden met het lichaam vol beten? Om het risico op muggenbeten te verkleinen draag je best lichte kleding, smeer je je huid in met een afweermiddel en gebruik je een muggennet of een muggenstekker. Vraag advies aan je arts of kinderarts voordat je een product bij een baby gebruikt.

Als je naar tropische gebieden reist, zijn bepaalde vaccinaties sterk aanbevolen of zelfs verplicht. De muggensoorten die er voorkomen zijn gevaarlijker en brengen ernstige ziekten over. De gespecialiseerde artsen-infectiologen van de Travel Clinic van de Iris Ziekenhuizen Zuid kunnen je advies geven. 

Wat wespen- en bijensteken betreft, raden we aan geen brutale bewegingen te maken, geen parfums of geparfumeerde producten te dragen en je drankblikjes in de gaten te houden. Als je buiten vertoeft, bijvoorbeeld voor een picknick, probeer dan uit de buurt van vuilnisbakken te blijven en houd je schoenen of sandalen aan.

Ga je wandelen in het bos? Pas op voor tekenbeten. Teken houden zich schuil in hoog gras en varens. We raden je aan om kleding met lange mouwen, een lange broek en hoge sokken te dragen en op de paden te blijven. 

Hou je meer van een vakantie aan zee? Vraag de redders om advies om te voorkomen dat je door een kwal of zee-egel wordt gestoken. Draag indien mogelijk sandalen of plastic slippers.

Uitdroging

In de zomer zijn er vaak erg warme dagen. Vergeet niet om veel en regelmatig te drinken: 1,5 liter water per dag is onvoldoende om de waterbehoefte van je lichaam in balans te brengen. Probeer dus meer te drinken. Beperk de consumptie van alcohol, koffie en suikerhoudende dranken. Drink in plaats daarvan water, ongezoet water met een smaakje, thee, kruidenthee, koude bouillon of soep, … en verkies waterrijk voedsel zoals rauw fruit of rauwe groenten (meloen, watermeloen, komkommer, tomaat, ...).

Als je een intensieve fysieke inspanning moet leveren of gaat sporten, probeer dat dan vroeg in de ochtend te doen of 's avonds na 20.00 uur.

Controleer regelmatig je meest kwetsbare familieleden (oudere personen, pasgeboren baby's, kleine kinderen, gehandicapte personen, zieken, …). Laat bovendien nooit een persoon of dier alleen achter in een geparkeerde auto.

Blijf alert. Als jij (of iemand in je omgeving) waarschuwingssignalen vertoont (vermoeidheid, hoofdpijn, koorts, misselijkheid, duizeligheid), raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.  

Voedselvergiftiging

Bij warm weer verspreiden bacteriën zich snel, vooral als de temperatuursvoorschriften niet worden gerespecteerd. 

Alle bederfelijke voedingsmiddelen moeten koel worden bewaard, met bijzondere aandacht voor vlees, gevogelte, vis en alle afgeleide producten (charcuterie, bereidingen op basis van mayonaise, …), eieren en bereidingen op basis van eieren (rauw). Rauwe zuivelproducten en diepvriesproducten zijn ook gevoelig voor hitte. Neem gevoelige bederfelijke producten pas uit het schap vlak voordat je naar de kassa gaat. Stop diepvriesproducten vervolgens in een koeltas en houd je boodschappen zo koel mogelijk op weg naar huis. Stop ze daar meteen in de koelkast/vriezer. Ontdooi je voeding in de koelkast of magnetron, niet op kamertemperatuur. Eenmaal uit de koelkast moet je de voedingsmiddelen binnen het uur opeten. Als je buiten eet, bewaar het eten dan in een koelbox met koelelementen

Organiseer je een barbecue? Zorg voor een plank en keukengerei die enkel gebruikt worden om het rauwe vlees te bereiden. Haal het vlees vlak voor het bakken uit de koelkast. Zorg ervoor dat het eten doorbakken is voor je het opdient.

Plaats het eten en de restjes zo snel mogelijk terug in de koelkast (nooit langer dan twee uur buiten de koelkast laten) en vries een ontdooid product nooit opnieuw in.

De gebruikelijke hygiëneregels, zoals de handen wassen en het werkoppervlak en keukengerei kuisen, helpen infecties voorkomen.

Verdrinking

Het is een warme dag en je zoekt naar afkoeling. Een ongeluk is helaas snel gebeurd. Of het nu in een privézwembad of in een publiek zwembad is, laat je kind nooit zonder toezicht (van een volwassene) aan de waterkant of tijdens het zwemmen. Als het kind niet kan zwemmen, voorzie zwembandjes en blijf in de buurt. Zelfs als je kind heel goed kan zwemmen of als er een redder aanwezig is, blijf in de buurt en houd hem of haar in de gaten.

Als het je eigen zwembad is, verwijder alle speeltjes of andere voorwerpen die nog in het water liggen om te voorkomen dat je kind ze probeert te pakken. Installeer een veiligheidsvoorziening (hek, afdekking, zwembadalarm, …) om te voorkomen dat je kind alleen het water ingaat.

Breng je tijd door met vrienden of familie en meerdere kinderen? Het is sterk aangeraden om iemand aan te wijzen die verantwoordelijk is voor het toezicht en ga er niet van uit dat iemand je kind wel in het oog houdt.

Volwassenen worden aangeraden eerst de nek, borst en rug nat te maken en geleidelijk aan het water in te gaan. Drink geen alcohol voor of tijdens het zwemmen.

Als je op vakantie aan zee bent, zwem dan in een zone waar toezicht is, let op de kleur van de vlag en volg de instructies van de redders op. Verwittig je gezelschap als je gaat zwemmen.

Tot slot, bij krampen, rillingen, duizeligheid of moeheid, ga onmiddellijk uit het water.
 

Fijne zomer!