10 gezondheidstips voor een zorgeloze reis

Gepubliceerd op donderdag 13 juli 2023

Kijk jij ongeduldig uit naar je reis in het buitenland? Lees de 10 tips van Dr. Thomas Antoine-Moussiaux, internist, infectioloog en verantwoordelijke van de Travel Clinic van Iris Ziekenhuizen Zuid.

  1. Maak minstens een maand voor je vertrek een afspraak met een specialist in reisgeneeskunde. Tijdens deze raadpleging worden de vaccinaties, malariapreventie en andere noodzakelijke voorzorgsmaatregelen besproken.
  2. Neem voorzorgsmaatregelen tegen malaria als je risicogebieden bezoekt. Bescherming tegen muggen is aan te raden vanaf valavond. Een preventieve behandeling kan aangewezen zijn; dit wordt in de raadpleging besproken.
  3. Neem de nodige voorzorgen in verband met water en voedsel om reizigersdiarree te voorkomen. Geef de voorkeur aan water in flessen, vermijd ijsblokjes in drank, eet geschilde of gekookte groenten en fruit, evenals goed gebakken vlees en vis.  
  4. Wees waakzaam in de buurt van zoogdieren, zoals honden, apen en vleermuizen, want zij kunnen drager zijn van hondsdolheid. Als je wordt gebeten, gekrabd of bij contact met beschadigde huid, vraag dan onmiddellijk hulp en raadpleeg de plaatselijke hulpdiensten.
  5. Vermijd baden in stilstaand zoet water, want dan loop je het risico op schistosomiasis.
  6. Denk eraan jezelf te beschermen bij seksuele contacten om HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.
  7. Gebruik zonnecrème om de schadelijke effecten van de zon op je huid te minimaliseren. Zonnestralen kunnen intenser zijn in de buurt van water, sneeuw of in de bergen.
  8. Zorg voor een medisch pakket met je gebruikelijke medicatie en specifieke medicatie in het kader van je reis.
  9. Draag steeds je veiligheidsgordel als je rijdt, je helm als je fietst en vermijd ’s nachts te rijden. Verkeersveiligheid is van het grootste belang.
  10. Sluit een reis-/repatriëringsverzekering af voor medische noodgevallen in het buitenland.

Geniet van je reis!