Geriatrie, een engagement op het terrein en in netwerken

Gepubliceerd op vrijdag 4 juli 2025

Met ruim 30 jaar ervaring in de verpleegkunde is Alexandre Koussonsky altijd nauw betrokken geweest bij de geriatrie. Hij werkte aanvankelijk op een eenheid om vervolgens, in 2011, als middenkader aan de slag te gaan bij de Iris Ziekenhuizen Zuid waar hij tot 2024 instond voor de coördinatie van de geriatrische diensten. Nu spitst hij zich volledig toe op de functie van geriatrisch liaisonverpleegkundige en het opleiden van zorgverleners, in de overtuiging dat een op samenwerking gebaseerde en praktijkgerichte benadering essentieel is om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren.

Wat houdt je rol als geriatrisch liaisonverpleegkundige binnen de Iris Ziekenhuizen Zuid in?

Mijn taak bestaat erin de link te leggen tussen het ziekenhuis en zijn externe partners, kennis te delen en praktijken te verbeteren. Ik coördineer de opleidingen geriatrie, ontwikkel relaties met woonzorgcentra en werk samen met de gemeenten. Ik neem ook actief deel aan de geriatrische dagkliniek van Joseph Bracops en aan het project Fall Prevention, gericht op valpreventie bij ouderen.

Hoe werk je samen met andere zorgprofessionals?

Ik werk nauw samen met interne en externe experten om vormingen en wetenschappelijke dagen te organiseren. Dankzij mijn banden met woonzorgcentra en gemeentelijke diensten kan ik preventie- en gezondheidsbevorderende acties in de wijken organiseren. Ik ben betrokken bij verschillende werkgroepen, waaronder die van de geriatrische dagkliniek en Fall Prevention, en ik ben actief binnen het NVKVV.

Welke concrete voordelen biedt jouw werk voor de patiënten en voor IZZ?

Mijn doel is de levenskwaliteit van patiënten en zorgverleners te verbeteren. Dat gebeurt via het versterken van vaardigheden, het creëren van een coherent netwerk tussen wijk, woonzorgcentrum en ziekenhuis, het zolang mogelijk thuis houden van mensen, het voorkomen van heropname in het ziekenhuis en het ondersteunen van mantelzorgers. Het is een menselijke aanpak waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met het zorgtraject, maar ook met het levensparcours van de persoon.

Wat zijn de lopende en toekomstige projecten?

We blijven professionals die ouderen begeleiden opleiden en onze expertise delen met onze partners. Enkele projecten: een gemeenschappelijke documentatie met woonzorgcentra creëren, de banden met medische centra en gemeentelijke diensten versterken, onze geriatrische dagkliniek ontwikkelen, IZZ tot een referentie maken op het gebied van valpreventie, sociaal isolement bestrijden en de uitwisseling van informatie met alle partners verbeteren.

Om af te sluiten, welke boodschap zou je willen overbrengen?

Geriatrie is bovenal een collectief avontuur. Alleen een sterke samenwerking tussen ziekenhuis, eerstelijnszorg en partners kan gepaste zorg en een echte levenskwaliteit voor onze ouderen garanderen. Het is een menselijk en professioneel engagement dat ik elke dag met trots nakom.