De bescherming van onze planeet is een zaak van allen, inclusief de ziekenhuizen. De Iris Ziekenhuizen Zuid zijn zich bewust van de aanzienlijke milieu-impact van operatiekwartieren en hebben daarom een speciaal "Eco-team" opgericht om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, zonder afbreuk te doen aan de hoge zorgkwaliteit.
Waarom deze actie in de operatiekwartieren?
De sector van de gezondheidszorg is verantwoordelijk voor bijna 8% van de CO₂-uitstoot in België. In ziekenhuizen behoren de operatiekwartieren tot de meest vervuilende, meer bepaald door het gebruik van anesthesiegassen en de talrijke medische hulpmiddelen voor eenmalig gebruik.
Een samenwerking tussen teams
Sinds enkele maanden brengt dit team verpleegkundigen, chirurgen, anesthesisten en onderhoudspersoneel samen om over concrete oplossingen na te denken. Na verschillende brainstormsessies werden 9 acties geselecteerd en door de directie gevalideerd om te worden uitgerold.
De eerste zichtbare concrete resultaten
Deze initiatieven zijn in uitvoering of werden reeds afgerond:
- Verbetering van de afvalsortering (papier, recycleerbare verpakkingen)
- Vermindering van de verspilling van medische hulpmiddelen
- Hergebruik van batterijen afkomstig van de operatiekwartieren
- Bewustmaking voor rationeel gebruik van energie en water
- Geleidelijke schrapping van lachgas (N2O), een bijzonder schadelijk anesthesiegas voor het klimaat
Waarom lachgas schrappen?
N2O is een zeer krachtig broeikasgas, met een levensduur in de atmosfeer van meer dan een eeuw en een opwarmingsvermogen dat tot 298 keer hoger is dan dat van koolstofdioxide. Door het te elimineren vermindert IZZ zijn impact op het milieu aanzienlijk, terwijl het ook besparingen oplevert dankzij een lager verbruik.
Een veelbelovende dynamiek voor de toekomst
Deze acties konden worden uitgevoerd dankzij de sterke betrokkenheid van de teams en een nauwe samenwerking tussen de verschillende afdelingen. Gesterkt door deze successen overwegen de Iris Ziekenhuizen Zuid om deze aanpak in andere diensten uit te rollen, om zo hun ecologisch engagement steeds verder uit te breiden.