Radiologie - Medische beeldvorming

Scanner, MRI, radiologie, echografie, mammografie… De medische beeldvorming is onontbeerlijk om de binnenkant van het lichaam te onderzoeken. Op die manier kunnen artsen de juiste diagnose stellen en een ziekte of een behandeling correct opvolgen.

Een onderzoek laten uitvoeren?

De dienst is aanwezig op onze 4 campussen en de wachttijden zijn kort voor de meeste onderzoeken. De magnetische resonantie (MRI) is onderworpen aan een regelgeving van het Ministerie van Volksgezondheid en de wachttijden kunnen bijgevolg langer zijn. Afspraken voor dat type van onderzoeken zijn echter mogelijk tot 21u in de week en tot 14u in het weekend.

Uurroosters en afspraak (enkel op medisch voorschrift)


 

 

 

 

 

 

 

  

Hoogtechnologisch materiaal voor uw gezondheid, uw veiligheid en uw comfort

X-stralen zijn niet onschadelijk voor de gezondheid en bijgevolg is waakzaamheid geboden bij het gebruik ervan. In dat opzicht hebben de Iris Ziekenhuizen Zuid twee nieuwe scanners aangeschaft waarvan de gebruikte stralingsdosis zich bij de zwakste van het land bevindt.

In diezelfde context is de digitale radiologie steeds meer aanwezig in onze instelling waardoor er ook minder straling vrijkomt voor resultaten met een hogere beeldkwaliteit.
Voor onderzoeken van de organen en bloedvaten wordt tevens de voorkeur gegevens aan de echografie en de Doppler (onderzoeken zonder straling).

Bovendien kunnen wij met onze scanners onderzoeken van het hart of de dikke darm uitvoeren zonder ziekenhuisopname, in tegenstelling tot de angiografie of colonoscopie. Dat zijn de « coronaro-CT en de colono-CT »

Een dienst 24u/24 beschikbaar

Een spoedgeval kan zich op elk moment voordoen. Daarom is opelke van onze campussen permanent een technoloog medische beeldvorming aanwezig. Deze laatste kan onderzoeken voor om het even welke dringende pathologie uitvoeren.

Dankzij de teleradiologie hebben onze radiologen van wacht thuis toegang tot de resultaten en kunnen ze zeer snel een advies geven.

Onze dienst staat ook garant voor de medische beeldvorming van de kinderwachtdienst (campus Etterbeek-Elsene)

Nauwe samenwerking met alle diensten van het ziekenhuis

De radiologie is essentieel in tal van medische domeinen. Zo kan u ons team ontmoeten in:

  • Orthopedie: voor het plaatsen van een prothese (de ideale maat van de prothese bepalen), voor het bestuderen van sportgebonden letsels of voor behandelingen onder toezicht van de beeldvorming (echografie en scanner)
  • Obesitasheelkunde: voor de postoperatieve controle bij het plaatsen van een bypass of een ring
  • Oncologie: om de evolutie van een behandeling op te volgen
  • Gynaecologie-verloskunde: om een risicozwangerschap op te volgen
  • Pediatrie: voor beeldvorming bij de allerkleinsten

    Dr Neugroschl
    Diensthoofd medische beeldvorming