Huid-op-huidcontact

Gepubliceerd op maandag 15 januari 2024

We hebben een protocol voor veilig huid-op-huidcontact vanaf 34 weken zwangerschap ingevoerd op de neonatologie en in het verloskwartier. Dat getuigt van onze inzet voor het welzijn van premature baby’s en voor het bevorderen van de band tussen ouder en kind. Dit protocol beoogt het garanderen van de veiligheid en het welzijn van de premature baby en zijn ouders door de band tussen ouder en kind aan te moedigen en de start van de borstvoeding te vergemakkelijken. Het ondersteunt ook de neonatale aanpassing van de pasgeborene door te zorgen voor een optimale thermoregulatie, cardiorespiratoire en metabole aanpassing en vroege start van de voeding.

De toepassing van dit protocol gebeurt onder strikt toezicht, waarbij aan bepaalde specifieke voorwaarden moet worden voldaan, en met de voorafgaande toestemming van de kinderarts. Ouders hebben gedurende het volledige prenatale traject toegang tot informatie over veilig huid-op-huidcontact.

Dit samenwerkingsproject binnen de pool Vrouw, Moeder & Kind van Etterbeek-Elsene biedt de mogelijkheid om baby’s vanaf 34 weken zwangerschap, via huid-op-huidcontact in de verloszaal te verwelkomen.

Martina Binova, vroedkundige op neonatologie en lactatiekundige in de Iris Ziekenhuizen Zuid:

« Dankzij dit multidisciplinaire zorgproject is het voortaan in onze instelling mogelijk om baby’s vanaf de 34ste zwangerschapsweek met huid-op-huidcontact te verwelkomen. Een verrijkende ervaring die nog meer zin geeft aan onze praktijken om onze kleintjes en hun familie elke dag opnieuw met een warm hart te ondersteunen. »

De Iris Ziekenhuizen Zuid hebben onlangs de kleinste premature baby met huid-op-huid verwelkomd sinds de invoering van het protocol. Hij woog slechts 1660 gram!

Dit succes is het bewijs van onze constante inzet om onze allerkleinsten en hun familie met aandacht en persoonlijke zorg te omringen.