500ste knieprothese met robotassistentie

Gepubliceerd op maandag 5 februari 2024

Als eerste openbare instelling in de Federatie Wallonië-Brussel, die deze innovatieve technologie toepast, zetten de Iris Ziekenhuizen Zuid en hun excellentiecentrum voor orthopedische chirurgie, het BORC, een beslissende stap in het optimaliseren van de behandeling van patiënten met artrose dankzij het gebruik van een chirurgische assistentierobot.

Sinds zijn aanschaf hebben meer dan 500 patiënten van deze revolutionaire vooruitgang kunnen genieten. De robot maakt gebruik van sensoren om de botanatomie van de patiënt te modelleren, berekenen en analyseren, waardoor de chirurg de ingreep zeer nauwkeurig kan plannen. Tijdens de operatie stuurt de robot in realtime informatie door naar de chirurg, met assistentie van zijn gelede arm om het bot te snijden en de prothese te plaatsen.

Dr. Bruno Baillon, Diensthoofd orthopedie, legt uit: "Robotica stelt ons in staat om de patiënt een meer persoonlijke benadering te bieden en een knie te krijgen zoals die was voor de slijtage."

Deze doorbraak weerspiegelt de voortdurende inzet van de Iris Ziekenhuizen Zuid en van het BORC om zorg van topkwaliteit te bieden met behulp van innovatieve technologieën. Deze aanpak sluit aan bij initiatieven zoals het Rapid Recovery-programma, dat het herstel van patiënten versnelt, en de toekomstige inrichting van een speciale postoperatieve revalidatieafdeling op de campus Molière Longchamp.