Kliniek voor valpreventie


Vallen komt bij elke leeftijd voor. Maar naarmate men ouder wordt kunnen de gevolgen ernstiger zijn: het kan leiden tot een ernstige aantasting van de autonomie.

Wanneer u ouder dan 65 jaar bent, kan u uw valrisico’s laten evalueren in onze Kliniek voor valpreventie op de campus Joseph Bracops.

Een val kan meerdere oorzaken hebben. Daarom wordt u door verschillende specialisten gezien. Zij zullen de nodige onderzoeken uitvoeren en een balans opmaken om de valrisico’s op te sporen en zodoende te voorkomen. De raadpleging is zo georganiseerd dat al uw onderzoeken op dezelfde dag plaatsvinden. Op die manier moet u zich niet meerdere keren verplaatsen.

Het verloop van uw dag:

Voormiddag

  • Anamnese: U wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen. Aan de hand hiervan kunnen wij uw levenswijze en voorgeschiedenis beter begrijpen.
  • KNO: Het evenwichtssysteem van uw oor wordt geëvalueerd. De arts voert eveneens een otoneurologisch onderzoek uit.
  • Kinesitherapeut: Uw valrisico’s worden geëvalueerd. Op een platform worden testen uitgevoerd om uw spieren, gezicht en evenwicht te controleren.
  • Indien nodig ziet u ook een audioloog om uw gehoor te evalueren en bijkomende evenwichtstesten uit te voeren.

Middag

  • Pauze: U wordt naar de geriatrische dagkliniek gebracht waar u een maaltijd krijgt.

Namiddag

  • Geriatrie: Uw parameters worden geëvalueerd (bloeddruk, suiker, orthopedie…) om eventuele andere oorzaken voor een valrisico op te sporen.
  • Paramedici: Uw mobiliteit en uw omgeving worden door een ergotherapeut getest. Indien nodig wordt een dieetplan of psychologische balans opgemaakt.
  • De artsen leggen u hun besluiten uit en stellen een behandeling voor of geven advies om valpartijen te voorkomen en uw autonomie te vrijwaren.

Praktische info

De Kliniek voor valpreventie is bereikbaar via de ingang van de polikliniek (De Costerstraat, 3 - 1070 Anderlecht). Nabij de ingang zijn parkeerplaatsen voorbehouden. Begeef u naar het loket van de polikliniek op het gelijkvloers. U wordt vervolgens naar de Kliniek begeleid.

Raadpleging uitsluitend op afspraak.

Uuroosters en afspraken

 

Download onze folder