Actualiteiten: Belangrijke innovatie voor het plaatsen van knieprothesen: betere zorgverlening voor patiënten

Ondanks de evolutie van gewrichtsimplantaten en -technieken geeft bijna 10% van de patiënten aan ontevreden te zijn na het plaatsen van een knieprothese door aanhoudende pijn. Om de kwaliteit van de zorg voor patiënten met artrose te verbeteren, heeft de orthopedische afdeling van de Iris Ziekenhuizen Zuid een ultramoderne chirurgische assistentierobot aangeschaft: ROSA.

De state-of-the-arttechnologie maakt het mogelijk om de botstructuren die bij elke patiënt anders zijn, nauwkeurig te analyseren en kniebewegingen vast te leggen. Deze gegevens helpen de chirurg om de chirurgische ingreep te plannen en tot op de millimeter nauwkeurig te opereren, op een zo min mogelijk invasieve manier en met inachtneming van de anatomie van de patiënt.

Intussen hebben al 80 patiënten kunnen genieten van deze innovatie in de Iris Ziekenhuizen Zuid, dat als enige ziekenhuis in Brussel en Wallonië over dit instrument beschikt. "De eerste resultaten zijn veelbelovend, met een sneller en beter postoperatief herstel", zegt een tevreden Dr. R. Baillon, hoofd van de afdeling orthopedie.

De operatierobot vervangt de chirurg niet. Die behoudt volledige controle over de ingreep. De robot stelt hem wel in staat om betere beslissingen te nemen en handelingen met uiterste precisie uit te voeren.

Meer info: