Een versnelling hoger voor het project NEW Bracops

Gepubliceerd op maandag 12 september 2022

Het project New Bracops beoogt de herinrichting van de campus Bracops door de bouw van een nieuw medisch-technische blok en een nieuwe polikliniek. Het project werd zorgvuldig uitgedacht om zo goed mogelijk in de omgeving op te gaan en de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het heeft nu een enorme boost gekregen.

Nieuwe gastvrije en functionele gebouwen die perfect passen in hun groene omgeving

New Bracops, geplande opening in 2027, dat is:

 •   Een onthaal- en opnamedienst op de benedenverdieping van de polikliniek met de hoofdingang van het ziekenhuis aan de oostkant om de toegang voor patiënten te vergemakkelijken (dicht bij de halte van het openbaar vervoer) en een scheiding van de ziekenhuis- en poliklinische activiteit mogelijk te maken. Deze ruimte omvat een inkomhal, een onthaalbalie en 8 opname- en inschrijvingsloketten voor de consultaties van de polikliniek.
 • Een nieuwe polikliniek verspreid over 3 verdiepingen (met een 4e casco-verdieping, dus onafgewerkt, voor later gebruik). Deze polikliniek bestaat uit een centrale patio met daaromheen een wachtkamer met daglicht, een enkele onthaalbalie op elke verdieping en consultatieruimten waarvan de programmatie tegemoetkomt aan de behoeften van de diensten. De « standaard » consultatiekabinetten met een oppervlakte tussen 14 en 17 m2 zijn uitgerust met een bureel/stoelen, een onderzoekstafel, lage inbouwkasten langs de gevelwand, een werkblad en een ingebouwde wastafel.
 •   Een cafetaria op de benedenverdieping met grote ramen en zicht op de tuin.
 •  Een polyvalente ruimte, de « wintertuin »: een transitzone tussen de inkomhal en de cafetaria, waarvan de voorgevel bestaat uit glazen schuiframen. Die ramen maken het mogelijk om (in de zomer) de binnenruimte bijna volledig te openen naar het voorplein en de tuin.
 •   Een nieuwe medisch-technische blok voor :
  • de medische beeldvorming op het gelijkvloers. Deze dienst huisvest de senologie, de radiologie, de MRI en de scanner. Tegenover deze technische lokalen met natuurlijke lichtinval bevinden zich de administratieve lokalen zoals burelen en rustzalen.
  • het operatiekwartier met, op de 1ste verdieping, vier polyvalente operatiezalen en ontwaakzaal en, op de 2e verdieping, kleedkamers en meer administratieve ruimten.
 •  De landschappelijke aanleg van de omgevingvan de campus en een ondergrondse parking voor 100 voertuigen. Sommige verouderde gebouwen worden gesloopt om ruimte vrij te maken voor de toekomstige nieuwbouw die tussen de bestaande gebouwen wordt ingeplant en waarmee een verbinding wordt voorzien.

Een project dat echt vorm krijgt na een reeks belangrijke stappen

Het project is onlangs in een stroomversnelling gekomen met:

 • de ontvangst van de stedenbouwkundige vergunning afgeleverd door de gemeente.
 • het verkrijgen van een principieel akkoord van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) op de gedeeltelijke financiering van de investeringen in het kader van het bouwproject.
 • het akkoord van de Raad van Bestuur voor bekendmaking van de opdracht« Omleidingen », de eerste stap in de werken en waarvan de aanbesteding en werkzaamheden begin 2023 voorzien zijn.
 • de installatie van een prefab voor de huidige ingang van de campus, waarin vanaf september de consultaties van de logopedisten en een deel van de administratieve diensten zullen worden gehuisvest.
 • Vervolgens worden de diensten die in de te slopen gebouwen zijn gevestigd, verhuisd naargelang de renovatie van de oude lokalen; dit is gepland voor 2022-2023.

  De gunning van de opdrachten « Sloop, Ruwbouw, Afwerking, Omgeving » en « Technieken » is voorzien voor eind 2023 en de eerste spadesteek begin 2024.

  De inhuldiging van het project New Bracops staat in de loop van 2027 op het programma, met de gelijktijdige opening van de polykliniek en van de medisch-technische blok.

  Deze nieuwe infrastructuur zal de campus Bracops een nieuw ziekenhuisimago geven dat nog meer de nadruk legt op het karakter van buurtziekenhuis, dicht bij de buurtbewoners, op de doorzichtigheid van de infrastructuur in de publieke ruimte (tuinziekenhuis), op de schaal van het programma en van de ziekenhuisactiviteit (zo veelzijdig mogelijke ruimten) en op de duurzaamheid, helderheid en circulariteit als bindende elementen van het project.

Een project dat van zich laat spreken

Binnenkort wordt op de campus Bracops een spandoek opgehangen om patiënten/bezoekers te informeren over de bouw van New Bracops. Dat zal de aanzet zijn voor het communicatieplan naar de buitenwereld toe en vormt de eerste concrete stap in de verwezenlijking van de New Bracops.

Ander goed nieuws is dat het project de « Future Healthcare Design Award » heeft gewonnen tijdens de European Healthcare Design Awards 2022. De prijs zet innovatieve bouwprojecten in de gezondheidszorg in Europa en in de rest van de wereld in de schijnwerpers.