De tuin der gedachten: conferenties en debatten

Die ontmoetingsmomenten zijn toegankelijk voor de buurtbewoners, de patiënten en hun families, en zijn een moment om na te denken over het leven, de leefomgeving, het ziekenhuis en de vragen met betrekking tot de evolutie van de maatschappij en de technieken. Het is tevens de gelegenheid om belangstelling te tonen voor de originele oplossingen die iedereen kan uitwerken.

Programma

  • Het ziekenhuis, de leefomgeving, de tuin. Kan de tuin de pijnen van onze tijd verlichten?

Kan een tuin, een moestuin ons helpen om te leven? Op welke manier dragen ze bij tot de maatschappelijke band tussen de bewoners? Wat is hun inbreng in onze psychische ontwikkeling? Kunnen ze de ziekten van de geest en het lichaam verzachten?

23 mei 2018 om 18u

  • Het ziekenhuis, de leefomgeving, de tijd. Hoe kunnen we de tijdlijn behouden doorheen de momenten van het leven?

De tijd gaat snel, tijd die we niet zien voorbijgaan. De tijd achterhaalt ons. De tijden van het leven: vakantie, werk, pensioen, ziekte. De tijd die niet van ons is maar die we delen. Tijd om over te brengen, tijd om te geven of te ontvangen. Hoe kan het ziekenhuis banden smeden met de tijd van het leven?

27 juni 2018 om 18u

  • Het ziekenhuis, de leefomgeving, internet. Internet en gezondheid: band of eenzaamheid?

Internet stelt alle kennis over de geneeskunde en binnenkort ook over zijn eigen gezondheid, binnen handbereik. Hoe kan men zich hierin terugvinden? Is de mens klaar om alles te weten? Waarin moet men zijn vertrouwen stellen? In de alwetendheid van een zielloze machine? Of in de menselijkheid van de relatie met zijn arts? Het ziekenhuis moet zich aanpassen aan de informatisering van de geneeskunde, maar welke aanpassingen zijn noodzakelijk voor de patiënten?

12 september 2018 om 18u

  • Het ziekenhuis, de leefomgeving, het territorium. Plaats om te leven en plaats om te delen.

Thuis zijn, in de stad wonen, in de stad wandelen, van een vertrouwde omgeving naar een vreemd territorium gaan. Wat gaat er in ons om wanneer we het ziekenhuis binnen gaan? Hoe brengen we dit gevoel in verband met ons leven? Hoe geven we dit een plaats in ons leven? Hoe het vertrouwde terugvinden, daar of thuis?

10 oktober 2018 om 18u

Praktische Informatie

In de therapeutische tuin van de campus Molière Longchamp van de Iris Ziekenhuizen Zuid

Marconistraat, 142 - 1190 Brussel.

Toegang via de hoofdingang.

Bij regen is er binnen een ruimte voorzien.

 

De gesprekken worden geleid door Dokter Daniel Desmedt en het team van de therapeutische tuin van de Iris Ziekenhuizen Zuid.