Actualiteiten: Voeding na kanker: een kook- en dieetworkshop voor ex-patiënten

Acht ex-patiënten hebben deelgenomen aan de kook- en dieet workshop « voeding na kanker », georganiseerd door diëtisten gespecialiseerd in oncologie van de Iris Ziekenhuizen Zuid. Op het programma: dieetadvies, recepten en nieuwe smaken ontdekken … Samen met een chef-kok hebben de deelnemers genoten van een leerrijk moment.

40% van de kankers kunnen voorkomen worden dankzij een wijziging in het gedrag en de leefwijze. (Bron: CIRC en INCa 2018). Een evenwichtige voeding is een van de mogelijkheden met, onder meer, het rookgedrag en alcoholgebruik. De Stichting tegen Kanker herhaalt dat een preventief voedingsadvies helpt om een nieuwe kanker te voorkomen of het risico op herval te  verminderen.

Aan welke voedingsstoffen de voorkeur geven? Welke manier van bereiden behoudt hun weldaden?  Op dat soort vragen hebben de diëtisten van de Iris Ziekenhuizen Zuid een antwoord trachten te geven aan de hand van deze workshop, samen met een chef-kok.

Gerechten gebaseerd op de internationale voedingsadviezen

Een groenteschotel met kolen gevolgd door kip gebraden met hooi, risotto van spelt, mousseline van kastanjepompoen met camelina olie en aangedikt koffiesap en agavesiroop. En als dessert,  appelschijfjes met praliné van gedroogd fruit/granen, lichte mousse met kruiden en crumble van rozemarijn en olijfolie. Dat zijn gezonde gerechten en smaakvolle gerechten, uitgedacht door Grégoire Gillard, chef-kok in het gastronomisch Brussels restaurant « Barge ». Om dit te realiseren heeft hij zich gebaseerd op de voedingsadviezen die hij op voorhand van de diëtisten heeft ontvangen.

Voor de bereiding van het voorgerecht, het hoofdgerecht en het dessert werden de deelnemers ingedeeld in groepen van 2 of 3 personen. Onder het toeziende oog van de chef hebben ze zich hierop toegelegd en vragen gesteld over de geselecteerde voedingswaren aan de aanwezige diëtisten. De sleutelmomenten van de recepten waren de gelegenheid om het volledige team te verzamelen om bijkomend advies of informatie te delen.

« Ik ben zeer verheugd dan men voor dit project zijn vertrouwen in een chef-kok stelt. Zelf heb ook ik veel geleerd van de patiënten, hun ervaring en hun misvatting over bepaalde voedingswaren », vertelt Grégoire Gillard.

« Ik heb nieuwe smaken ontdekt »

De oud-patiënten leggen uit dat ze na de kanker te hebben overwonnen veel uiteenlopende informatie over voeding hebben gekregen zonder voor zover te weten wat waar en niet waar was. Bijvoorbeeld, « sommigen aten geen suiker meer terwijl het best mogelijk is om het verbruik ervan gewoon te beperken of de juiste voedingswaren te kiezen. Volgens hen heeft deze workshop ze de mogelijkheid gegeven om al deze informatie af te wegen », zegt Virginie Hainaut, Hoofd van de dieetdienst van de Iris Ziekenhuizen Zuid.

Na het werk en de concentratie was het tijd om te proeven! Een aangenaam moment met de diëtisten en de chef. Meer nog dan een workshop is dit een moment met mensen die de strijd tegen de ziekte hebben aangegaan, maar ook een moment om te praten met patiënten en verzorgers in een andere context dan deze van het ziekenhuis.

« Het is een positief moment in ons parcours, omdat men zorg voor ons draagt », getuigt een van de deelnemers. « Ik heb dingen geleerd over voedingswaren die ik normaal nooit zou klaarmaken. Ik heb nieuwe smaken ontdekt en dat geeft mij ideeën voor thuis», vertrouwt een andere ons toe.

Gesubsidieerd door de Stichting tegen Kanker

Deze workshop werd georganiseerd in het kader van het project Adem dat in de Iris Ziekenhuizen werd uitgewerkt, en wordt gesubsidieerd door de Stichting tegen Kanker. Voor de begeleidende diëtisten was die dag « een menselijke verrijking! Dank aan alle deelnemers voor hun energie die ook voor ons een opkikker is », zegt Virginie Hainaut.

De dieetdienst hoopt in de toekomst nieuwe kook- en dieetworkshops te organiseren.