Actualiteiten: Terugblik op de Coastline challenge: vroegere patiënten van de Borstkliniek van de Iris Ziekenhuizen Zuid leggen de Belgische kust te voet af

Zijn grenzen verleggen door de 60 km lange Belgische kust te voet af te leggen; die uitdaging zijn 12 oud-patiënten van de Borstkliniek van de Iris Ziekenhuizen Zuid aangegaan. Een project gesponsord door Think-Pink in het kader van de nationale campagne tegen borstkanker.
Terugblik op dit zowel fysiek als psychologisch zware weekend met Arnaud Tiberghien, diëtist in de oncologiedienst en bezieler van het project.

De Panne, op een zonnige zaterdag in mei. 7 uur 's ochtends, voor 12 oud-patiënten van de Borstkliniek en hun begeleiders tijd om op te staan, te ontbijten en van start te gaan. Met enige vrees, maar vooral zeer gemotiveerd, vangt het team de eerste 30 km aan, richting Oostende.

Twee dagen inspanning

De vrees maakte al snel plaats voor enthousiasme. « De patiënten wandelden zelf veel sneller dan tijdens de trainingen: gemiddeld 5km/u », zegt Arnaud Tiberghien, diëtist in de oncologiedienst. Naast hem, om de deelnemers te begeleiden: Morgane Schadeck en Jessica Von Wasserman, kinesitherapeuten, alsook de sportcoaches, Christopher Christiaens en Sébastien Hsia. Samen hebben ze 15 weken getraind en dat heeft de groep alleen maar hechter gemaakt.

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op deze fysieke activiteit, heeft de diëtist de patiënten aangeraden om drie dagen voor de start van de voettocht een koolhydraatrijk dieet te volgen. « Het was de bedoeling om de glycogeenreserve te verhogen voor een beter uithoudingsvermogen », verduidelijkt hij. De bevoorradingen onderweg waren ook op dit principe gebaseerd.

Na een welverdiende nachtrust, vat de groep het tweede deel van het traject aan. Nu was het goede weer echter niet van de partij. « Het regende zo hard en de vermoeidheid van de vorige dag zorgde voor een demotivering binnen het team. Gelukkig was er de video van Kristel De Coster (verpleegkundige-coördinatrice van de Borstkliniek, nvdr), die helaas niet kon komen, om het voltallige team op te peppen », vertelt de begeleider.

Vastberaden in alle omstandigheden

Dit weekend had als doel « aan te tonen dat er leven is na kanker », maar ook tegen zichzelf te zeggen dat « ondanks de zware behandeling en de zeer moeilijke momenten die men heeft moeten doorstaan, we vandaag de bladzijde omdraaien, vooruitkijken en onze grenzen verleggen », herhaalt de diëtist.

En die doelstelling werd bereikt, want zelfs de patiënten die het moeilijker hadden, hebben alles gedaan om de eindstreep te halen, zonder ooit op te geven. « De sfeer was bijzonder maar vooral verrijkend. We verwachtten van hen dat ze hun grenzen zouden verleggen, maar ze hebben allemaal zoveel meer gedaan », getuigt hij.
Dr. Frédéric Buxant, Coördinerend arts van de Borstkliniek, heeft het team op zondag vervoegd. Hij was trouwens verbaasd over het tempo waaraan de deelnemers wandelden. Hun vastberadenheid heeft ze immers aangezet om de laatste kilometers in een nog hoger tempo af te leggen.

Een weekend vol emoties

« Het was een overweldigende ervaring die we samen met hen mochten beleven. Ik vergeet nooit hun voortdurende glimlach en hun kracht. Dit project vergde een grote organisatie, maar iedereen was zo enthousiast en gemotiveerd dat, als ik deze week opnieuw zou moeten beginnen, ik er zonder verpinken aan zou beginnen », vertrouwt de begeleider ons toe.